De computer en de legpuzzel – of waarom back-up’s goedkoper zijn

In uw computer zit een harde schijf. Hierin zitten een paar ronde schijven (zeg maar CD’s) waar uw data op wordt bewaard. Deze schijven zijn verdeeld in vakjes, de tracks en sectoren. Alle bestanden (documenten, foto’s, email, muziek, programma’s en dergelijke) worden in deze sectoren opgeslagen.
De sectoren zijn te vergelijken met de stukjes van een legpuzzel.

Om bij te houden welk bestand in welke sectoren kan worden teruggevonden is er een tabel die dit bijhoudt. En de tabel die bijhoudt welk stukje waar moet worden geplaatst is als de foto van de puzzel die op de doos staat.

Wanneer een harde schijf crasht is vaak de verbinding tussen de tabel en de sectoren verbroken. De computer weet dan niet meer waar welk bestand gevonden kan worden. Zij kijkt naar een berg puzzelstukjes zonder het bijbehorende fotootje te hebben. Nu heeft een gewone legpuzzel duizend of enkele duizenden stukjes. Op een harde schijf staan vele miljoenen sectoren. O, en deze zijn ook nog verdeeld over meerdere lagen.

Gelukkig blijven harde schijven het grootste deel van de tijd gewoon werken. Maar toch komt het voor dat er iets fout gaat. In dat geval is het een veilige gedachte om een back-up te hebben. Het is ook nog eens een goedkoop, want ondanks dat er data-recovery software bestaat die van de berg puzzelstukjes weer een mooi plaatje kan maken, duurt dit vele uren en is dit geen garantie dat het lukt.

Mac gebruikers raden wij aan om de ingebouwde back-up van TimeMachine te gebruiken. Wanneer u een externe harde schijf aansluit, vraag OSX of deze als TimeMachine gebruikt kan worden. Als u dit toestaat hoeft u alleen de schijf geregeld aan te sluiten (of aangesloten laten staan) en dan wordt alles automatisch geregeld.

Voor Windows gebruikers ligt het iets complexer. In ieder geval kunt u alles in uw persoonlijke map kopiëren naar een externe harde schijf. Uw persoonlijke map is de map waarin de folders Documenten, Afbeeldingen, Muziek, Video’s, Bureaublad en Downloads staan. De e-mail is meestal in een verborgen map opgeslagen en deze verschilt per e-mailprogramma dat u gebruikt. Vraag gerust even om dit in te stellen. Het is snel geregeld.

Dit zijn snelle en goedkope back-up’s voor op de lokale computer. Ook is er een online back-up mogelijk. In dat geval is er een kopie van uw data op het internet, dus buiten uw huis of kantoor. Wel zo veilig in het geval van brand of inbraak. Online back-up’s zijn er in verschillende varianten en vereisen een betere voorbereiding om de juiste partij te kiezen. Dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid data en uw internetsnelheid. Hierin kunnen we u adviseren.

Tablets en smartphones moeten ook geregeld worden gebackupped. Dit kan eenvoudig door het apparaat aan te sluiten op een computer. De meegeleverde software heeft een optie om een back-up te maken.

– Voor Apple is het iTunes. Dit vindt u hier.
– Voor Samsung is het Kies. Dit vindt u hier.
– Voor Microsoft apparaten is het Zune. Dit vindt u hier.
– HTC gebruikt HTC Sync manager. Dit vindt u hier.
– LG gebruikt PC Suite. Dit vindt u hier.
– Sony gebruikt PC Companion. Dit vindt u hier.
– Huawei heeft de HiSuite. Dit vindt u hier.
– BlackBerry heeft BlackBerry Desktop voor OS 7.1. Dit vindt u hier. En BlackBerry Link voor OS 10. En dit vindt u hier.

Legpuzzel gezicht