De wens van elke computer, tablet en smartphone: Keep IT Cool!

Zomerse temperaturen, aangenaam warme zonsondergangen aan het strand, ’s avonds eten in de tuin of gewoon lekker buiten zijn. Het zomerseizoen is aangenaam en een weldaad voor lichaam en geest.

Maar dat geldt niet voor computers, tablets, smartphones en andere IT apparatuur. Warmte is hun grootste angst. Elk apparaat wil zo snel mogelijk het resultaat laten zien waar wij om vragen. Of het nu een internetpagina is, een foto maken, iets opzoeken, een spelletje of een film spelen. Het wordt allemaal geregeld door de processor en de enige stand van een processor behalve rust is turbo. En het bijproduct van turbo is warmte. Dat geldt voor een auto, maar ook voor mensen. Denk maar aan hardlopers die in de winter in korte broek lopen.

Nu wordt de meeste warmte afgevoerd met ventilatoren, koelribben en slimme technische oplossingen, maar in de zomerperiode worden die onderdelen extra belast. Als die de processor niet koel genoeg kunnen houden kan dat tot storingen leiden en, in het ergste geval, vastlopen van de computer. Het is voor een processor niet uitzonderlijk als deze warmte van 70 graden Celsius afgeeft.

Een van de voornaamste oorzaken van oververhitting is stof dat zich ophoopt. Het loont om zo nu en dan de binnenkant van een pc schoon te maken, want de levensduur wordt hiermee verlengt.

Stof 2Stof 1

Wil je weten hoe warm je computer echt is? Het gratis programma SpeedFan (engelstalig) laat je dit zien.
Hier een aantal tips om een computer schoon te maken en om te voorkomen dat deze te warm worden.

  • Desktopcomputer. Maak deze een schoon door de zijplaat los te maken en de binnenkant met een stofzuiger schoon te maken. Gebruik alleen een plastic mondstuk op de stofzuigerslang! Als je alleen een metalen mondstuk hebt, doe dan een sok over het uiteinde. Ook kan een föhn gebruikt worden, mits deze over een koude-stand beschikt. Als je hierover beschikt kan een compressor ook goed werken.
  • Bij een laptop of TV. Gebruik een spuitbus met perslucht om het stof uit de ventilatieopeningen te verwijderen door in de openingen aan de zijkant en onderkant te blazen. Heb je geen spuitbus met perslucht? Gebruik de lege stift van een pen. Schroef de pen open en blaas door de stift in de koelopeningen (maar uiteraard zonder sputum).
  • Zorg voor voldoende ventilatieruimte
    • Bij een desktop zeker 15 cm vrije ruimte rond de ventilatieopeningen.
    • Een laptop moet aan de onderkant en achterkant goed kunnen koelen. Zet deze niet op een tafelkleed, dekbed of stoffen ondergrond of gebruik een aparte laptopkoeler. Gebruik je de laptop in bed? Zet hem op een snijplank.
  • De computer in de volle zon gebruiken belast de koeling enorm. Liever in de schaduw en als het niet anders kan zet dan een ventilator op de computer waarbij de luchtstroom ook langs de achterkant weg kan stromen.
  • De computer naast de verwarming in de winter? Liever ergens anders of geef hem zoveel mogelijk vrije ruimte.

 

Het algemene advies is: Keep IT Cool!
Graag tot een volgende keer.
Tot die tijd,

Veel computerplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *