Eenvoudig sterke en unieke wachtwoorden maken en onthouden

Wachtwoorden worden steeds vaker gevraagd en ook steeds belangrijker. De meeste mensen hebben echter geen goede strategie en worden elke keer overvallen als er een nieuw account aangemaakt moet worden. Dat is de hoofdreden waarom steeds hetzelfde wachtwoord wordt gebruikt dat meestal ook niet geschikt is. Graag geven wij u een snelle en degelijke tip om te voorkomen dat uw wachtwoord gekraakt wordt en (in het ergste geval) uw identiteit overgenomen.

Neem een zinnetje van 8 of meer woorden in gedachten. Hoe langer dit is, hoe beter (sterker) het wachtwoord. Bij voorkeur gebruikt u hoofdletters en cijfers. Een voorbeeld dat hier aan voldoet is het adres van uw buren. Kijk maar:

VoorbeeldMijn buren wonen odBloemendaalseweg 155 iBloemendaal. Hiervan neemt u van elk woord de eerste letter. Dit ziet er als volgt uit:

  • MbwopdB155iB.

(wees zo vrij om de straat en het huisnummer van uw eigen buren te gebruiken!)

Vervolgens zet u achter dit wachtwoord de eerste 3 letters van de website of dienst waar u op inlogt.

  • MbwopdB155iB.Hot (Hotmail)
  • MbwopdB155iB.Gma (Gmail)
  • MbwopdB155iB.Weh (Wehkamp)
  • MbwopdB155iB.Wer (werk)
  • MbwopdB155iB.Fac (Facebook)
  • etc.

Nu heeft u voor elke dienst of website een sterk, uniek en persoonlijk wachtwoord dat toch makkelijk is te onthouden en wordt u nooit meer verrast wanneer u ergens een nieuw account aan moet maken!

 Vreemde tekens

Dit is al een hele grote stap in de goede richting. En om een wachtwoord als een pro te maken veranderen we enkele letters door tekens die er erg op lijken.

Vervang letter …

door ander teken…

a @
b 6
c (
e &
i 1
j ]
l !
n ^
o 0
q 9
s $
x *
z 2

Gratis wachtwoord test

Heeft u een goede zin en dus een makkelijk te onthouden wachtwoord gemaakt? Test gratis de sterkte van het wachtwoord bij deze dienst van Microsoft hier.

Het volgende niveau

Er zijn andere manieren om uw wachtwoorden naar het volgende niveau te brengen. Dit valt buiten het doel van dit document, maar moet wel worden genoemd.

Wachtwoordmanager
Dit is een programma of een internetdienst die uw wachtwoorden opslaat en beheerd. Omdat de wachtwoorden in een programma worden opgeslagen hoeft u ze niet te onthouden en kunnen ze bestaan uit willekeurige letters, cijfers en karakters. Er zijn twee soorten wachtwoordmanagers:

Off-line: bijvoorbeeld KeePass en 1Password
On-line: bijvoobeeld LastPass en Dashlane

Nog meer weten? Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een uitgebreid document opgesteld.

p.s. Wees zo vrij om deze tip door te geven aan anderen en leer het uw kinderen, zodat de internetwereld ietsje veiliger wordt.