Ja! Mijn telefoon/tablet of smartphone gaat weg. Hoe doe ik dat veilig en slim?

Yes! Ik heb een nieuwe telefoon, de laatste tablet of een andere computer! Mijn vorige geef ik weg of verkoop ik. Maar hoe doe ik dat het het slimst?

Op een telefoon, tablet of computer staan allerlei gegevens, programma’s en instellingen. Vaak denken mensen dat als de foto’s en de documenten worden verwijderd, dat het genoeg is en dat het apparaat dan veilig aan iemand anders gegeven of verkocht kan worden. En hoewel er vast geen staatsgeheimen op zullen staan, zijn er toch een paar andere zaken waarom het voor alle partijen beter is om het apparaat eerst helemaal leeg te maken.

Hier een kort lijstje waar aan gedacht moet worden met betrekking tot tablets, telefoons, computers en laptops.

  • Gegevens: foto’s, documenten, e-mail’s, muziek, belastingaangiften, filmopnames, administratie, de historie van de internet browser
  • Programma’s: betaalde programma’s met de bijbehorende licentiecodes (denk aan Microsoft Office, spelletjes, boekhoudprogramma’s)
  • Instellingen: de instellingen van e-mailaccounts, inloggegevens van diverse websites (Facebook, Gmail en webmail, websites etc), websites waar automatische aankopen in gedaan kunnen worden (denk aan iTunes, AppStore, PlayStore, WindowsStore)

Dan is er nog de historie van het besturingssysteem dat in de loop der tijd allerlei zaken bijhoudt en opslaat.

Kortom: dit wilt u niet allemaal meegeven aan de nieuwe gebruiker. En in de meeste gevallen wil de nieuwe gebruiker hier niet mee worden geconfronteerd en is die het beste geholpen met een schone installatie.

Het is daarom om verschillende redenen sterk aan te raden om eerst het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen voordat het wordt doorgegeven aan een nieuwe gebruiker of wordt verkocht. Bij het terugzetten naar de fabrieksinstellingen worden automatisch alle gegevens en instellingen verwijderd. Hierdoor is het zeker dat er geen persoonlijke informatie wordt doorgegeven en de nieuwe gebruiker krijgt niet te maken met ongewenste instellingen, rare meldingen, opgebouwde historie en onnodig geblokkeerde ruimte.

Hoe gaat dat?

In grote lijnen hieronder de werkwijze voor verschillende apparaten. Let er wel op dat alle gegevens worden verwijderd. Zorg dus eerst voor een back-up als er nog iets bewaard moet worden! Voor informatie over het maken van een back-up van smartphones en tablets: klik hier en kijk onderaan de pagina.

  • Apple iPhone, iPad: Instellingen – Algemeen – Stel opnieuw in – Wis alle inhoud en instellingen
  • Android telefoon/tablet: (Samsung Galaxy, Huawei, Sony, HTC, LG, Nexus e.d. ): Instellingen – Accounts – Back-up maken – Standaardgegevens herstellen
  • Windows:
    • Computer/laptop: Met behulp van de Recovery-DVD’s die gemaakt zijn toen de pc/laptop werd geïnstalleerd.
    • Computer/laptop: Windows 7 en 8: Configuratiescherm – Systeem en beveiliging – Onderhoudscentrum – Herstel
    • Windows telefoon/tablet: Instellingen – Info – Fabrieksinstellingen

Tip: De nieuwe gebruiker moet wel alle updates installeren om weer helemaal up-to-date te zijn. De meeste updates worden overigens automatisch bijgewerkt.

p.s. Het is aan te raden om telefoons, tablets en computers zo nu en dan af te sluiten en opnieuw op te starten, zodat ze weer met een schone lei beginnen.

p.p.s. Het is aan te raden om altijd alle updates te installeren. Dus zowel de updates voor het besturingssysteem (OS) als de updates voor de app’s en de programma’s (op computers). Wil je weten of je computer of laptop up-to-date is? Doe dan de snelle test en in 10 seconden weet je het! Klik hier voor meer informatie.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditlinkedinmail