Kop op! Of de smartphone nekt je

Iedereen gebruikt ze. Smartphones, tablets, laptops, e-readers, smart-watches (steeds meer) en andere wearables. Apparaten die verbonden zijn met internet en die je in de hand houdt.
Handig. Fantastisch. Eenvoudig (meestal) en: hoe zouden we nog zònder kunnen?

Maar.. Heeft iemand je ook geleerd hoe je deze apparaten moet gebruiken? Dan bedoel ik niet de interface (waar moet je op drukken), maar welke houding je aan moet nemen. Fysiek dus. Lichamelijk.

Een van de gebieden die geraakt wordt door deze apparaten is de nek en de rug.
Een gemiddeld hoofd weegt zo’n 6 kilogram. En als het hoofd naar voren en omlaag buigt (wat gebeurt als je op je smartphone kijkt), neemt de druk op de ruggengraat toe. Onder een hoek van 15 graden is het ongeveer 13 kg, met 30 graden al 20 kg, met 45 graden zo’n 25 kg en onder 60 graden wordt het 30 kg.
Dus: breng het apparaat naar je ogen! Ongemerkt kijk je heel wat uurtjes per dag op je smartphone en met een slechte houding kan dit leiden tot een vervroegde slijtage van de ruggengraat, hoofd- en rugpijn, een verminderde long-capaciteit en heeft het invloed op je emotionele gesteldheid. Je krijgt dan een text neck.

Meet de houding van je hoofd
Zorg dat je vrij staat of zit met beide voeten op de grond. Maak je borstkas groter door als het ware je ribbenkast open te vouwen, ontspan je schouders  en je nekspieren en trek je schouders licht naar achteren.

Maak dan met je wijsvinger en je duim een L-vorm waarbij je wijsvinger onderaan je kin komt en je duim op je borst. De wijsvinger blijft verticaal omhoog wijzen.
is je duim niet vlak, maar staat deze omhoog? Dan zakt je hoofd teveel naar voren.

(bron: Dr. Ken Hansraj M.D.)

Een informatief filmpje is hier te zien (engelstalig):

Als afsluiting nog een paar algemene tips om je houding te controleren en te verbeteren  en deze vind je hier.

Is dit handig? Nuttig? Interessant? Deel dit dan door op een van de onderstaande knoppen te klikken. Namens de nieuwe lezers: Bedankt!