Slim op vakantie met de laptop, tablet en smartphone

Ik ga op vakantie en neem mee….
Een laptop, een tablet, mijn smartphone, een e-bookreader, een camera en misschien nog wel veel meer.
Om te zorgen dat je hier optimaal profijt van hebt, bij deze 13 vakantietips en waarmee je goed en voorbereid op reis kunt.
Deze tips zijn door schade en schande steeds beter geworden.

De meeste punten kan je tijdens de voorbereiding doen, dus levert het alleen maar meer vakantieplezier op als ze zijn gedaan.

 • Backup

Maak voordat je weggaat een backup van de computer(s), tablet, mobiel en laat deze backup thuis achter. Mocht de apparatuur kapot gaan of het raakt kwijt, dan heb je de gegevens nog.
Een backup kan worden gemaakt op een usb-hardeschijf, DVD, via internet of een NAS.

Reistip: Als je een kopie maakt terwijl je op vakantie bent (b.v. op een USB-stick), bewaar dan de backup niet bij de laptop maar in een andere tas of jas.

Om een backup van de telefoon of tablet te maken, sluit je deze aan op de computer met de USB-kabel. In de meeste gevallen zal automatisch het programma worden gestart waarmee je de telefoon of tablet kunt beheren. Voor Apple is dit iTunes, andere merken hebben andere programma’s.

Tip: Nu je dit toch doet, controleer dan ook even op updates en installeer deze. De telefoonupdates staan bij Opties/Instellingen – Deze Telefoon – Software updates (of vergelijkbaar). Dan zijn er de updates voor de verschillende app’s. Deze staan bij PlayStore, AppStore of Windows Store.

Ook kan je in de AppStore, PlayStore of Windows Store kijken naar een App die de backup automatisch voor je regelt. Zoek op backup.

 • Schoonmaken

Er is een backup gemaakt. Toch? Dus alle privacy gevoelige informatie kan nu van de laptop worden gehaald. Bij terugkomst kan je het makkelijk weer terugzetten.
En als de laptop bijna vol is, kan je nu nog genoeg ruimte maken om alle vakantiefoto’s er bij te zetten.

 • Beveiliging/updates/firewall/virus

Het is altijd aan te raden om de laatste updates te installeren, maar voor de vakantie is het zeker een extra controle waard. Behalve dat de laatste software de minste veiligheidsrisico’s heeft, scheelt het ook veel dataverkeer (en dus geld en tijd) onderweg.

Apple: klik links-boven op het Apple logo en kies Software update. Open daarna Microsoft Word en kies bij Help op Controleren op updates.

Windows: klik op Start – Windows updates. Als er rechts-onder bij de klok een update is voor Java, Adobe of Flash dan kunnen deze worden bijgewerkt. Klik met de rechtermuisknop op het anti-virusprogramma dat ook naast het klokje rechts-onder staat. Kies dan op bijwerken/updates.

Super Tip: Je kunt gratis een diagnose van je computer maken die aangeeft of er nog iets moet worden bijgewerkt. Doe dit hier, het duurt hooguit 15 seconden (voor Windows).

 •  Webmail

Als je je eigen laptop meeneemt en op je vakantieadres een internetverbinding hebt (de meeste hotels hebben tegenwoordig gratis wifi), dan kun je in elk geval je mail ophalen met de laptop. Mail versturen is wat lastiger, omdat het verzenden vaak gebeurt via de internetprovider die je thuis hebt.
Webmail is dan de oplossing. Ook als je geen laptop meeneemt, maar wel in een internetcafe of in je hotel online kunt.

Zorg dus dat je vóór je op vakantie gaat de logingegevens van je webmail opvraagt:

– gebruikersnaam (meestal het emailadres)
– wachtwoord
Bewaar deze gegevens niet bij de computer zelf. Als deze gestolen wordt, is het wachtwoord ook bekend.

Tip: als je behalve email via de internetprovider ook een Gmail of Hotmailaccount hebt, kun je voor de vakantieperiode een redirect instellen voor het emailadres van je provider of je website. Dan wordt alle mail automatisch doorgestuurd naar je Gmail- of Hotmail-adres en kun je op de gebruikelijke manier je mail checken. Let er wel op dat als je mail verstuurt, dat dus vanaf je Gmail- of Hotmail-adres gebeurt.

 • Autoresponder

Ook kan je op je hoofd-emailadres een autoresponder in te stellen. Een autoresponder is een geautomatiseerd bericht dat verstuurd wordt naar iedereen die een mailtje naar dat emailadres stuurt. Een autoresponder kan meestal worden ingesteld in hetzelfde scherm als waar je de webmail kunt zien. Kijk naar ‘Instellingen’, ‘Control panel’ of iets dat hierop lijkt. Autoresponder wordt ook wel ‘Out of Office Reply’ genoemd.

Tip: Het kan voorkomen dat degene die jou een mailtje stuurt zelf ook een autoresponder aan heeft staan. Wat er dan kan gebeuren is dat de 2 autoresponders continue elkaar gaan beantwoorden. Je komt dan in een soort ‘loop’ terecht die in no-time je mailbox vult. Stel je autoresponder dan ook zo in dat een mail maar 1 keer beantwoord wordt.

Hier is een suggestie voor de tekst die je in je autoresponder kunt zetten.

Dit is een geautomatiseerd bericht.
Bedankt voor je email. Deze is in goede orde ontvangen, alleen kan ik tot [datum] de mail slechts met vertraging behandelen. Daarna ga ik snel mijn mail bijwerken en beantwoorden. In urgente situaties kun je contact opnemen met [vul hier een mobiel telefoonnummer in] of een SMS sturen.
Hartelijke groet!

 •  Roaming

In Nederland kan je telefoon zich overal aanmelden bij je provider. In het buitenland werkt dit niet, want daar zijn andere providers (zelfs al hebben ze dezelfde naam). Om toch te zorgen dat je kunt bellen en internetten betalen de providers elkaar een vergoeding om klanten van een ander te helpen. Dit zijn roaming tarieven. Omdat de buitenlandse provider alleen een kortstondige dienst levert aan iemand die geen klant wordt, vragen ze hier hoge vergoedingen voor (ook al zijn de tarieven vanuit de EU per 1 juli jl verlaagd).

OK, tot zover de achtergrond. Waarom moet je dit weten? Alle apps op je telefoon en tablet zullen continu verbinding maken met internet om statusinformatie te ontvangen of door te geven. Locatie, updates, controle op nieuwe berichten en nog veel meer. Hoewel het meestal niet om veel data gaat, is het vanwege de roaming kosten wel dure data.

Om achteraf niet voor verrassingen te komen kan je in je mobiel instellen dat roaming uitgeschakeld moet worden. Dan kan je nog wel via het hotel of een ander wifi-punt op internet, maar heb je geen constante verbinding meer als je onderweg bent.

Tip: Nu je geen internet onderweg hebt, werken de kaarten en navigatie ook niet. Neem bij het hotel/camping een visitekaartje met de naam en adres mee. Elke taxi-chauffeur kan je dan de snelste route wijzen.
Tip 2: geef iedereen van je gezelschap zo’n visitekaartje. Ook je kinderen. Als je elkaar kwijt raakt, kan iedereen weer terug naar het hotel.

 • Gratis internet

Met Wifi kun je in de buurt van zogeheten hotspots internetten. Die hotspots vind je in restaurants, cafés, tankstations, hotels, vakantieparken en op campings en is vaak gratis. Wifi werkt sneller en is vaak voordeliger dan roaming. Grootste nadeel: het is niet altijd veilig. Sta dus stil bij wat je er wel en niet mee wilt doen.

Let op: Als je een internettegoed moet kopen, dan is dit voor een aaneengesloten tijdsduur. Dus een tegoed van 1 uur vervalt een uur nadat je deze hebt geactiveerd. Als tussentijds de verbinding wordt verbroken, dan snapt de computer van het hotel niet dat het tegoed nog niet helemaal is verbruikt en moet je een nieuw tegoed kopen. Wil je met twee computers betaald internetten, dan moet je twee tegoeden kopen.

 •  Wachtwoord/pincode

Op je mobiele telefoon, iPad, tablet en laptop kan je een wachtwoord of pincode instellen die je in moet voeren als je het apparaat aanzet. Het is een kleine extra handeling, maar als je het apparaat verliest of het wordt gestolen zijn in ieder geval je gegevens veilig. Voor een smartphone is het altijd aan te raden dit aan te zetten, ook buiten de vakantietijd.

 • Vind mijn apparaat

De nieuwe modellen iPad, iPhone, tablet en smartphone hebben een optie ‘Vind mijn apparaat’. Als je het kwijt bent kan je via een website op een kaart zien waar deze (het laatst) is aangemeld. Dit kan handig zijn, want misschien ligt hij nog in dat leuke restaurantje van de vorige avond.

Tip: Een aantal apparaten heeft overigens ook de mogelijkheid om het toestel op afstand te wissen als deze gestolen is. Zet deze optie aan. Je hoeft het niet te gebruiken.

Bij Apple is dit ingebouwd en kan je het vinden bij iCloud. Bij Android en Windows phone apparaten verschilt het, maar anders kan je een app vinden via de PlayStore of Windows Store.

 • Verzekering

Het scheelt een boel geld als de computer is verzekerd. Schade, vallen, stroomproblemen, diefstal (in een aantal gevallen) zijn dan gedekt. De kosten? Ga uit van ongeveer 100 euro voor 3 jaar voor een laptop van 700 euro. Vraag uw eigen verzekeringsmaatschappij of zoek op internet naar ‘Computerverzekering’.
Tip: Als je het je niet kunt veroorloven om het te verliezen (financieel of emotioneel); neem het niet mee.

 •  Veiligheid

Vervoer je notebook in een goed gevoerde tas of rugzak. Bij veel moderne exemplaren hoeft de laptop er bij de douanecontrole niet meer uit omdat er gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Plak voor de zekerheid een sticker met je NAW (naam, adres, woonplaats)-gegevens aan de onderkant van het apparaat. Als je met het vliegtuig reist, kun je de laptop meenemen als cabinebagage. Controleer wel even bij je vliegmaatschappij wat de voorwaarden zijn. Check op je vakantieadres of er in je accommodatie een speciale kluis is voor computers. Je kunt voor de zekerheid ook een laptop beveiligingskabel meenemen, zodat je je bezit aan een radiator of een andere stevige metalen stang kunt vastketenen.

 Reistip: heb je nog ergens een oude laptop liggen? Gebruik die dan als vakantiecomputer.

 • Accessoires

Wie fotografeert of filmt, doet er slim aan om USB-kabels mee te nemen die passen op de (digitale)videocamera. Een extra geheugenkaart is ook erg handig.

Tip: gebruik je laptop als back-up voor je foto’s of films, die je dan meteen op een groot scherm kunt bekijken. Mocht je camera gestolen worden, dan heb je in ieder geval nog je vakantieherinneringen in beeldvorm.

 •  Stroom

Zonder de oplader is de lol er snel af. Een extra batterij komt goed van pas als je ergens bezig bent waar geen stopcontact in de buurt is. Wie naar een verre bestemming gaat heeft een adapter nodig voor de buitenlandse stopcontacten. Die kun je vinden in elektronicawinkels, reiswinkels, de betere tankstations in grensstreken, op Schiphol en soms zelfs in het vliegtuig. Verder kan het handig zijn aparte powerconverter aan te schaffen die je in veel moderne vliegtuigen kunt gebruiken. Deze kost ongeveer 60 euro. Ga je met de auto, neem dan een adapter voor de 12-voltsaansluiting mee.

 

OK, dat is zo’n beetje al mijn reiskennis voor de gewone reiziger. Echt waar, veel meer is er niet. Het duurt zeker weer een jaar voordat ik iets bruikbaars te melden heb.

Mochten er problemen zijn voordat je op vakantie gaat: geef een belletje of stuur een mailtje en dan zorgen we dat alles soepel gaat tijdens de vakantie.

Mochten er problemen zijn tijdens de vakantie, stuur dan even een mailtje. Als er internetverbinding is, dan kunnen we op afstand hulp bieden en problemen zo snel mogelijk oplossen zodat de vakantie niet gestoord hoeft te worden!

De digitale oplossingen die in je smart-phone zitten, zijn fantastisch. Ze kunnen je redden uit vele situaties, maar mijn tip is toch om toeval een kans te geven. Gebruik ze beperkt en verras jezelf met nieuwe vakantieavonturen.

Je hebt vast wel waardevolle tips of reiswijsheid die je wilt delen met anderen.

Plaats jouw wijze advies in het commentaarveld hieronder, zodat we er allemaal van kunnen profiteren en leren.
Bedankt en een hele fijne en veilige vakantie!