De Windows 10 upgrade

Recentelijk heeft Microsoft voor gebruikers van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 een icoontje naast het klokje gezet waarin wordt aangekondigd dat de computer vanaf 29 juli 2015 bijgewerkt kan worden naar Windows 10 .

Windows 10 upgrade logo

De vraag is: Wat hiermee te doen?
Het Windows logo, dat automatisch wordt geïnstalleerd wanneer de computer up-to-date is*, geeft een keuze om geïnformeerd te worden wanneer de upgrade naar Windows 10 gestart kan worden. Als je aangeeft om een melding te ontvangen zodra de upgrade beschikbaar is, zal tegen die tijd een installatiebestand van circa 3 Gb worden gedownload. Totdat dit installatiebestand daadwerkelijk uitgevoerd wordt, worden er geen wijzigingen aan de computer toegebracht.

Gratis
Deze upgrade wordt een beperkte tijd (gedurende 1 jaar vanaf 29 juli 2015) gratis aangeboden. Iedereen die in het eerste jaar gebruik maakt van de gratis upgrade kan Windows 10 onbeperkt blijven gebruiken op dat apparaat. Ook in het geval van een herinstallatie na dat jaar kan Windows 10 opnieuw geïnstalleerd worden zonder alsnog een licentie te moeten kopen.

Is mijn computer geschikt voor Windows 10?
Volgens de specificaties zou Windows 10 sneller en minder belastend zijn voor de computer als Windows 8.1 en Windows 7. De upgradeadviseur controleert zelf of de computer geschikt is voor Windows 10. Wil je dit controleren? Klik met de linker muisknop op het Windows 10 upgrade icoontje. Vervolgens klik je linksboven op de drie streepjes (menu) en dan op Aan de slag.
Nadat de upgradeassistent is uitgevoerd komt er een rapport met de bevindingen. Hierin staat of de computer geschikt is en ook of er bepaalde hardware of software vervangen of bijgewerkt dient te worden.

Voordat je overstapt naar Windows 10
Een upgrade van een nieuw besturingssysteem betekent een volledig nieuwe installatie waarbij de huidige instellingen tijdelijk apart worden gezet en dan weer worden ingelezen. Wanneer je de upgrade naar Windows 10 wilt uitvoeren is het aan te raden om vooraf een back-up van alle belangrijke data te maken. Denk hierbij aan o.a. documenten, foto’s, e-mailbestanden, administratie’s, video-opnames, belastingaangiften maar ook aan instellingen en wachtwoorden en installatiebestanden van ongebruikelijke programma’s. Een back-up kan gemaakt worden op een externe USB-schijf, online (cloud back-up) of naar een andere computer in het netwerk. Mocht dit niet geregeld zijn of je wilt weten of de back-up daadwerkelijk is gemaakt en volledig is, dan kunnen we hierin adviseren en helpen. Neem in dat geval even contact op.

Veel gestelde vragen
Microsoft heeft een aparte pagina waarop een aantal veelgestelde vragen zijn te vinden over Windows 10. Deze is hier na te lezen.

De levenscyclus van de Windowsproducten
De Windows besturingssystemen worden nog lange tijd ondersteund in de vorm van updates.

Besturingssysteem Laatste versie Einde basisondersteuning Einde ondersteuning
XP SP 3 14-04-09 08-04-14
Vista SP 2 10-04-12 11-04-17
Win 7 SP 1 13-01-15 14-01-20
Win 8 8,1 09-01-18 10-01-23

 

Controleer de updates
* Het is aan te raden om zo nu en dan te controleren of de Windows updates zijn bijgewerkt. Dit gaat heel eenvoudig:

– Windows 7 en Windows Vista: Klik op Start – Alle Programma’s – Windows updates. Selecteer alle, dus ook de optionele updates, en installeer deze.

– Windows 8: Klik helemaal rechtsboven in de hoek en kies onderin voor Instellingen – Kies PC-instellingen wijzigen (links in het scherm) – klik op Bijwerken en Herstellen – klik op Nu Zoeken – kies vervolgens Details weergeven – selecteer alle updates die getoond worden – en tot slot kies Installeren

– De eerder genoemde punten zijn alleen voor de updates van Windows. Met de gratis en anonieme scan worden ook updates van andere programma’s en onderdelen gecontroleerd. Je vindt deze gratis scan hier.

___________________________________________________________________________

Is deze tip handig? Klik hieronder op de social media button en deel dit in je netwerk zodat ook andere mensen hier profijt van hebben. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *